Skip to content

Rakouská strana práce (PdA): Solidarita se spravedlivým bojem palestinského lidu

Projev mládežnické fronty Rakouské strany práce (PdA) na solidárním shromáždění pro Palestinu na Den půdy ve Vídni .

Vážení přátelé, drazí Vídeňáci!

Je pro mě velkou ctí, že k vám dnes mohu hovořit jménem Fronty mládeže Rakouské strany práce. 30. března 1976 izraelský stát vyvlastnil 21 000 hektarů půdy v al-Galil. Protesty vyvolané tímto záborem půdy byly brutálně potlačeny izraelskou policií a 6 lidí bylo zavražděno. Od té doby se Den půdy slaví 30. března.

Dnes, o 48 let později, se na koloniální a kriminální povaze izraelské osidlovací politiky nic nezměnilo. Izraelská vláda nedávno oznámila, že „zabaví“ 800 hektarů půdy na Západním břehu Jordánu. Násilí osadníků je tam brutální jako vždy, ozbrojení pravicoví extremisté a zločinci vyhánějí arabské rodiny z jejich domovů. A izraelští vojáci a úředníci, pokud se sami na těchto zločinech nepodílejí, sledují.

A po celou dobu izraelský stát pokračuje v boji a bombardování pásma Gazy. V pondělí Rada bezpečnosti OSN poprvé přijala rezoluci požadující okamžité příměří. USA byly schopny – poprvé za 6 měsíců vyhlazovací války – zdržet se, místo aby odmítly. Izrael už ale oznámil, že se nebude řídit rozhodnutím, přestože je podle mezinárodního práva závazné. V samotném Izraeli je jakýkoli protest proti válce a násilí masivně potlačován. Poslanci Komunistické strany Izraele a levicové aliance Khadash byli zatčeni a jejich politické akce byly a jsou nezákonně sabotovány a zakazovány. Předseda parlamentní skupiny Ayman Odeh byl minulou středu násilně vyvlečen z Knesetu, protože se odvážil kritizovat válku proti Gaze a upozornit na hroznou humanitární situaci.

Osidlovací politika na Západním břehu, vojenský přístup v Gaze a potlačování protestů v naší zemi nenechají nikoho na pochybách: cílem Izraele je větší izraelský, rasistický apartheidní stát. Stát, ve kterém nežidovští obyvatelé mají minimum práv a mohou být v lepším případě vykořisťováni jako levná pracovní síla.

Abychom Izraeli zabránili v tomto koloniálním projektu, je samozřejmě nutné okamžité příměří. Izrael musí okamžitě ukončit bombardování, palbu z dronů a pozemní ofenzívu. A samozřejmě musí být okamžitě zrušena „konfiskace“ 800 hektarů na Západním břehu. Tato opatření však nemohou být ničím jiným než prvními kroky. Dlouhodobý a spravedlivý mír vyžaduje více.

Rakouská strana práce a Fronta mládeže proto požadují:

– stažení izraelské armády ze Západního břehu Jordánu a pásma Gazy, – návrat okupovaných území v Sýrii a Libanonu, – stažení všech nelegálních osad a právo na návrat všech vysídlených uprchlíků a jejich potomků do jejich právoplatné vlasti v souladu s rezolucí OSN 194.

A tak je v neposlední řadě potřeba realizace práva Palestinců na sebeurčení a tím vytvoření nezávislého palestinského státu s hlavním městem Al-Quds (Jeruzalémem). Je pravda, že těchto požadavků ve vídeňských ulicích nedosáhneme. Ale můžeme přispět k palestinskému osvobozeneckému boji. Dokud Izrael tuto vyhlazovací válku nezastaví, je důležité i nadále vycházet do ulic a být v Rakousku nahlas. Musíme odhalit a důrazně kritizovat spoluúčast rakouské vlády na tomto krutém zločinu.

Rakousko na Valném shromáždění OSN opakovaně hlasovalo proti příměří. Naše vláda se nikdy neunaví veřejně vyjadřovat svou solidaritu s Izraelem – solidaritu s koloniální mocností, válečným zločincem, zabírajícím půdu.

Místo toho požadujeme, aby Rakousko bralo svou neutralitu vážně a podporovalo jednání, příměří, sankce proti Izraeli, mezinárodní zbrojní embargo a podporu žaloby o genocidu v Jižní Africe u Mezinárodního soudního dvora v Haagu.

Zdůrazňujeme naši solidaritu se spravedlivým bojem palestinského lidu za mír a suverenitu!

Svoboda pro Palestinu!

 

 

Zdroj: arbeitspartei.at