Skip to content

Malá odborová demonstrace v Praze

Zatímco ve Francii, Německu nebo Řecku se v poslední době uskutečnily nebo ještě konají velké odborové demonstrace a stávky, v našem malém českém prostředí není na nic podobného pomyšlení a pro zdrcující většinu zaměstnanců zůstávají odbory zbytečným vyhazováním peněz za příspěvky, ne-li přímo služkou zaměstnavatelů, sprostým slovem a nástrojem pro výhody VIP funkcionářů (do značné míry oprávněně).

Symbolem neschopnosti hlavních odborových svazů, hraničící se sabotáží, se stala protivládní demonstrace ve středu 29. března od 12 hodin před Úřadem vlády v Praze. Sešlo se zde dle pořadatelů „více než 2 tisíce lidí“ (rozuměj „méně než 3 tisíce lidí“ – více chodí na kdejaký koncert), v poledne v pracovní den před budovou, kde žádný ministr nebyl přítomen, protože vláda pořádala výjezdní zasedání do Jeseníku, což se veřejně vědělo dlouho dopředu.

Na demonstraci vystoupili zástupci zkrachovalých politických stran ČSSD a KSČM, které svou politikou mají lví podíl na současném stavu české politické scény, kde jakákoli ani formální levice není parlamentně zastoupena a sociální otázky obhajují jen populisté (nechyběla přítomnost jednoho z vůdců SPD) nebo (ještě méně razantně) vládní KDU-ČSL (jež samozřejmě protivládně laděnou odborovou demonstraci podpořit nemohla). Spolu s nimi promluvil největší symbol zkorumpovaných bezzubých odborů (Českomoravské konfederace odborových svazů) Josef Středula, který nedávno vzdal i svou kandidaturu na prezidenta republiky, ale jeho místo v čele „žlutých odborů“ se zdá být neotřesitelné. Vrcholem výsměchu oprávněným požadavkům pracujících pak byla účast miliardáře Andreje Babiše, pátého nejbohatšího Čecha s majetkem v hodnotě 107,8 miliard Kč, v jehož firmách čelí zaměstnanci, z velké části cizinci, mimořádně ubohým pracovním i mzdovým podmínkám.

Babiš měl kolem krku mohutnou šálu Odborového svazu KOVO, asi protože je kovaným velkokapitalistou. Není známo, za které odbory hovořil, snad za Odborový svaz miliardářů. Lze předpokládat, že v zemích s většími tradicemi dělnických a zaměstnaneckých bojů by takové extempore příkladnému vykořisťovateli neprošlo. Ale i v Praze se vyskytly k účasti Babiše přímo na akci kritické připomínky.

Jakkoli jsou obavy z dalšího zhoršování životní úrovně a požadavky organizátorů demonstrace oprávněné, kritici neopomněli výstižně dodat, že zatímco na odborářskou demonstraci za účasti velkokapitalisty Babiše dorazilo méně než 3 tisíce lidí, na demonstrace proti němu a jeho vládě chodilo před několika lety na Letnou až 300 tisíc.

 

Připravila redakce KOMINTERNet-Dialogu.

Uzávěrka 30. 3. 2023 ve 20:00.