Skip to content

Panorama – 47. týden 2023

Z DOMOVA

Policejní zásah proti korupčníkům v Pardubicích

Policie v pardubické kauze obvinila 19 lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval magistrát a městské společnosti Služby města Pardubic a Rozvojový fond Pardubice. Hnutí ANO, velkokapitalistou, který přišel ke svému majetku pochybným způsobem, dva své obviněné členy vyloučilo ze svých řad. Zadržena byla také zastupitelka za SPD.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/uterni-razie-v-pardubicich-se-tyka-zakazek-mesta-a-dvou-mestskych-firem/2443641

Stávka 27. 11.

Do stávky 27. 11. proti vládní politice se má zapojit 10 odborových svazů, mezi nimi více než polovina členů největší Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), sdružující 31 odborových organizací s 270 tisíci členy.

Ve 12 hodin v Praze na náměstí Jana Palacha se bude konat demonstrace. Některé podniky zastaví práci na 1 nebo 2 hodiny, někde dokonce na celý den. Fungovat nebude část škol nebo jejich jídelen. Jinde se připojí symbolicky, např. letáky nebo reflexními vestami. Leckde vůbec ne. Počet členů odborových organizací v republice je odhadován na půl milionu, přičemž zaměstnanců je zhruba 5 194 000, tzn. v odborech je cca 10 % zaměstnanců, kromě kterých jsou v republice zhruba dva miliony zpravidla odborově neorganizovaných OSVČ (živnostníků).

Redakce Kominternet-Dialogu stávku podporuje. Jsme ostře kritičtí vůči praxi vedení žluťáckých odborů a jejich odborářské aristokracie. Ale také chápeme rozdíl mezi nimi a řadovými odboráři. Stávka má však mnohem širší sociální rozměr – troufneme si tvrdit, že minimálně v některých sektorech (typicky školství) se do ní zapojí většina zaměstnanců, kteří nejsou odborově organizováni. Zájmy, jež v prvé řadě prosazujeme a podporujeme, jsou zájmy pracujících tříd, tedy proletariátu a lidových vrstev. Ty podle nás mají mít v současném kontextu jednoznačnou prioritu před politickými preferencemi a stranictvím řadových zaměstnanců či odborářů. Ve stanoviscích např. ČMKOS i KOVO jsou zájmy závislých sociálních tříd popsány zcela nedostatečně a dílčím způsobem, úplně schází širší a hlubší systémový pohled, akce k solidárnímu zapojení dalších zaměstnanců. V souvislostech vývoje v ČR však už proces organizace stávky ukázal ve srovnání s minulostí na řadu výrazně pokrokových momentů, které se dříve neobjevovaly. Chápeme naši účast ve stávce jako jednotu boje za zájmy vlastní sociální třídy a jejích členů a školu pro tyto a podobné boje do budoucna.

https://echo24.cz/a/HkpUi/zpravy-domov-stavky-cmkos-odbory

https://www.czso.cz/

Formují se kandidátky voleb do EP 2024

Osm českých nacionalistických politických stran a organizací oznámilo společnou kandidaturu ve volbách do Evropského parlamentu 6.-9. 6. 2024 jako „Aliance za nezávislost ČR“. Vede je generálmajor ve výslužbě Hynek Blaško, před převratem člen KSČ a v letech 2018-2022 SPD, s níž se rozešel ve zlém. Bizarní slepenec těchto podivínů tvoří např. Aliance národních sil, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Národní demokracie, Sdružení pro republiku – Republikánská strana Československa, Hnutí PES (odpůrci mimořádných opatření proti pandemii COVID-19, z nichž už dávno žádná nejsou v platnosti) a další.

KSČM sesmolila koalici se směšným názvem „Stačilo!“, již povede současná jediná poslankyně KSČM v EP Kateřina Konečná. Další osobnosti kandidátky mají být představeny 4. 12.

Sociální demokracie, dříve ČSSD, nyní s trapnou zkratkou SOCDEM, která již nemá žádného poslance ani v českém, ani v Evropském parlamentu, míní kandidovat společně s hnutím Budoucnost, které však nemá bezmála ani přítomnost, natož budoucnost, a se stranou Levice, několikačlenným dysfunkčním pohrobkem Strany demokratického socialismu.

Koalice SPOLU (ODS, TOP09, KDU-ČSL) bude kandidovat znovu společně, zatímco Piráti a STAN samostatně. Kandidaturu již oznámilo také hnutí trestně stíhaného oligarchy Babiše ANO nebo marginální spolek zneuznaného policisty Roberta Šlachty „Přísaha“.

https://www.iportal24.cz/featured/komuniste-jdou-do-evropskych-voleb-v-koalici-stacilo/

https://aliancezacr.cz/kdo-jsme/

ZE SVĚTA

Údajně zamrzlý válečný konflikt na Ukrajině

Jak se dalo čekat, ambiciozní ofenzíva ukrajinské armády se dostala do patové pozice. Velkým problémem tohoto stavu je fakt, že ukrajinská strana nahlašovala akci téměř jako upoutávku na velkofilm a doufala, že může jakýkoliv hmatatelný úspěch propagandisticky zúročit.

Úspěch ofenzívy měl přesvědčit veřejnost západních států, že Ukrajinská válka je stále prioritou a vítězství proti Rusku je možné. Tlak na takový úspěch se ještě zvýšil po vypuknutí izraelsko palestinského konfliktu, který odvádí pozornost od ukrajinského válčiště.

Ruské síly jsou však dobře opevněné a více zkušené po roce a půl válčení. Řada vojenských odborníků upozorňovala na to, že šance na nějaký významný průlom jsou v této fázi konfliktu velmi malé.

Zjevný neúspěch ofenzívy se již projevil. O zklamání se lze dočíst i v prozápadních zdrojích. Jestliže se však v případě ruských draze zaplacených útoků kolem Bachmutu mluvilo jako o nesmyslném mlýnku na maso, v případě současné ukrajinské ofenzívy se mluví o „těžkých ztrátách“ a „hrdinských obětech“. Výsledek je však stejný. Minimální zisky za cenu obrovských ztrát.

Již v dřívějších panoramách jsem psali o čím dál tím více kritickém a netrpělivém přístupu vlivných západních politiků k ukrajinském vedení. I přesto, že se kritika většinou netýkala přímo válečného snažení jako takového, bylo vidět že bezbřehá podpora a entuziasmus z minulého roku se vytrácejí.

Nyní však vychází najevo, že i v samotném ukrajinském vedení kolísá podpora heslu „válka do úplného vítezství“. Ukrajinský generál Valerij Zalužnij nedávno zveřejnil zprávu, v níž více méně připouští nereálnost úspěchu ukrajinské protiofenzívy. Není sám. Podobná prohlášení ukrajinských vojenských důstojníků se dočkala ostré reakce ze strany prezidenta Zelenského. Ten nadále zůstává symbolem odporu až do konečného vítězství. Někteří důstojníci byly zbavení svých postů. Tyto zásahy byly prezentovány jako „čištění vlastních řád…“

Válka se tak dostala do situace, kdy je výrazný postup jakékoliv strany vysoce nepravděpodobný. Komu to hraje do karet? Konec konců přeci jenom Rusku. Od počátku konfliktu jsme upozorňovaly na to, že podpora západu Ukrajině může být velmi kolísavá a nespolehlivá. Ukrajina se na této pomoci stala zcela závislou. Rusko je dost silné na to, aby v konfliktu setrvalo i za cenu velkých ztrát a nákladů. Toto neříkáme s žádnou škodolibostí. Je to jen konstatování vývoje. V této odporné imperialistické válce není žádných vítězů krom kapitalistické třídy.

Režimní sdělovací prostředky dlouhodobě informují o určitých úspěších ukrajinské armády v konfliktu s ruskými okupanty v imperialistické válce na Ukrajině, nicméně zdá se, že tyto dílčí úspěchy nejsou natolik významné, aby přiměly agresora ke kapitulaci. Ostatně pravděpodobně slábnoucí západní podpora Ukrajiny ničemu takovému také nenasvědčuje. Je zjevné, že imperialistům vyhovuje pokračování války, tedy další zbrojení.

Ruské a proruské, ale i některé další zdroje tvrdí v podstatě opak než ukrajinské a proukrajinské, tedy že Ukrajina ve válce pomalu, ale nikoli na celé čáře prohrává.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva potvrdil k 10. 9. 9 614 civilních obětí a 17 535 zraněných od ruské invaze na Ukrajinu 24. 2. 2022. Novější údaj nebyl dosud zveřejněn. Odhady vojenských obětí jsou velmi neurčité a sporné, v řádech vyšších desítek tisíc. Obranné zpravodajství Spojeného království v říjnu tvrdilo, že ruské ztráty činily 150 až 190 tisíc vojáků zabitých nebo trvale vyřazených z boje, aniž by zmiňovalo ztráty ukrajinské. Ty mají dosahovat dle zdrojů konkurenční strany imperialistické války až 500 tisíc obětí. Nutno dodat, že se údaje kritičtěji naladěných představitelů, institucí a odborníků zejména z USA blíží k druhému číslu, přičemž ruské ztráty odhadují na cca desetinové.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/boj-v-bazinach-ukrajinci-prekonali-dnepr-a-utoci-na-desetina/r~41a255e4886411eebe29ac1f6b220ee8/

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-valka-ukrajina-invaze-uder-vojaci.A231122_153216_zahranicni_dtt

https://www.statista.com/statistics/1293492/ukraine-war-casualties/

https://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Russo-Ukrainian_War

Příměří v pásmu Gazy

V pátek 24. 11. by mělo začít čtyřdenní příměří mezi Státem Izraelem a „Hnutím islámského odporu“ (Hamás) ovládajícím pásmo Gazy. Současně by mělo být propuštěno 50 izraelských rukojmí výměnou za 150 palestinských vězňů v Izraeli.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví bylo od 7. října izraelskými silami na Západním břehu Jordánu zabito nejméně 225 Palestinců a asi 2850 zraněno. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze bylo na tomto území ve stejném období zabito 14 352 lidí, více než 35 tisíc zraněno a více než 6 800 se pohřešuje. Na území ovládaných Státem Izrael bylo ve stejném období zabito více než tisíc Palestinců a 200 zajato, jak uvedl Izraelský deník (The Times of Izreael).

Stejný zdroj uvádí, že Izraelců bylo zabito více než 1 320, zraněno více než 7 266, zajato 239 a 28 je nezvěstných.

V České republice se od vypuknutí konfliktu dosud postupně uskutečnilo několik demonstrací za Izrael i za Palestinu. Pokud se na problematiku podíváme obecnými brýlemi a srovnáme ji s demonstracemi za zájmy Palestinců v západní Evropě, USA a Asii a Latinské Americe, vyznívají propalestinské aktivity ČR jako nedostatečné, zapadající do kontextu střední a východní Evropy. Nejde o náhodný obrázek, který je dán specifickými podmínkami obnovy kapitalismu v těchto zemích, jeho charakterem, absencí lidového a dělnického hnutí v oblasti bez skutečné, nezastaralé (to neznamená reformistické, šovinistické či maloměšťácky „radikální“) revoluční strany. Avšak srovnáme-li vztah veřejnosti v českých zemích k danému problému individuálně-vývojově za poslední dvě dekády, nemůžeme nevidět, že se výrazně zvýšila kritičnost k rasistické a apartheidní politice státu Izrael, což je patrné z četnosti a opakování propalestinských demonstrací. Za touto změnou stojí do značné míře mladší a mladá generace lidí, jakož i částečně probuzené vědomí širších vrstev populace. Důkazem toho může být protitlak sionistických sil, které opozici proti etnickým čistkám a státnímu terorismu Izraele doprovázeného propagandistickou vlnou označují za antisemitismus. Viz https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-desitky-akademiku-podepsaly-vyzvu-proti-rozsireni-antisemitismu-na-ceskych-vs-40450613

Redakce Kominternet-Dialogu se ke konfliktu vyjádřila – viz https://kominternet.cz/svobodu-pro-palestinu/

Pokud se objevují příklady protižidovství, nepřesně nazývaných antisemitismem, jednoznačně je odsuzujeme. Nutno podotknout, že jsme se s nimi nikde nesetkali.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-primeri-v-gaze-ma-zacit-platit-uz-ve-ctvrtek-dopoledne-propousteni-rukojmich-se-vsak-opozdi-40451702

https://www.aa.com.tr/en/middle-east/7-palestinians-killed-by-israeli-fire-in-west-bank-death-toll-rises-to-225/3061158

https://www.reuters.com/world/middle-east/israel-killed-least-1000-gaza-infiltrators-reinforcing-nationwide-military-2023-10-11/

https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Israel%E2%80%93Hamas_war

Zásahy v Německu proti „islamistům“

V Německu dnes proběhly razie proti tam žijícím členům či sympatizantům palestinského „Hnutí islámského odporu“ (Hamás). O případných zatčených se nehovoří. Zpráva Novinek.cz odkazuje na Německou tiskovou agenturu (DPA), jejíž zpravodajství je však zpoplatněno. Nutno dodat, že příslušnost k Hamásu perzekvovaných „je pouze tvrzena“ buržoazním německým státem a médii podobných zájmů. Vypovídající hodnota těchto tvrzení bude zřejmě odpovídat těmto zájmům.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-obri-razie-proti-hamasu-po-celem-nemecku-40451751

Vítězství ultrapravice v Nizozemsku

V parlamentních volbách v Nizozemsku 22. 11. zvítězila se ziskem 23,5 % „Strana pro svobodu“, hodnocená jako krajně pravicová, nacionalistická a populistická.

Druhé místo zaujala s 15,5 % koalice Strany práce (socdem, „středolevé“) a Zelené levice a třetí místo liberální pravicová Lidová strana pro svobodu a demokracii s 15,1 %.

Do parlamentu se dostane s pěti poslanci Socialistická strana (3,1 %), hlásící se k „demokratickému socialismu“. Žádná další strana hlásící se k jakémukoli pojetí socialismu zastoupena nebude (při českých pravidlech s nutným ziskem 5 % by ovšem nebyla zastoupena ani tato jediná). https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Dutch_general_election

https://www.novinky.cz/clanek/volby-do-poslanecke-snemovny-ve-volbach-v-nizozemsku-vyhrala-dle-odhadu-krajne-pravicova-strana-pro-svobodu-40451694

KLDR vypustila průzkumnou družici

Státní úřad pro leteckou a kosmickou technologii Korejské lidově demokratické republiky ve 22 hodin 42 minut a 28 sekund 21. listopadu čučche 112 (2023) úspěšně vypustil průzkumnou družici „Malligjong-1“ pomocí nového typu nosné rakety „Čchollima-1“ z raketové odpalovací stanice Sohe v okrese Čcholsan, provincie Severní Pchjongan.

Nosná raketa nového typu „Čhollima-1“ letěla normálně po zamýšlené dráze letu a 705 sekund po startu, ve 22 hodin 54 minut 13 sekund, přesně umístila průzkumnou družici „Malligjong-1“ na oběžnou dráhu.

Generální tajemník Korejské strany práce a předseda pro státní záležitosti KLDR Kim Čong Un sledoval start průzkumné družice na místě.

Státní úřad pro leteckou a kosmickou technologii předloží 9. plénu 8. Ústředního výboru KSP plán, podle kterého v blízké budoucnosti dodatečně vypustí několik průzkumných satelitů, aby bylo možné dále provádět průzkum jihokorejského území a oblastí operační pozornosti ozbrojených sil republiky, uvedla Korejská ústřední tisková agentura (KCNA).

Po této události nejprve Jižní a následně i Severní Korea pozastavily, resp. vypověděly vojenskou dohodu z roku 2018, která měla omezovat vojenské aktivity každého z obou korejských států proti druhému.

https://www.kldr.info/2023/11/22/pruzkumna-druzice-uspesne-vypustena/

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-svet-kldr-uspesne-vyslala-spionazni-druzici-pomohlo-ji-rusko-potvrdil-soul-40451700