Skip to content

Středověk se vrací (zatím v sousedním Polsku)

„Máte na talárech krev,“ řekly ženy protestující napříč Polskem nejvyšším soudcům v zemi po soudním rozhodnutí zakázat téměř všechny potraty.

Polský ústavní soud 23. října 2020 rozhodl, že potraty v případě poškozeného zárodku jsou neústavní, s prohlášením jeho předsedkyně Julie Przylebské, že jsou neslučitelné s ústavou. Julia Prilebska byla mezi ultrapravicovými a katolickými politiky, kteří tvrdili, že přerušení těhotenství u plodu s vrozenými vadami popírá ochranu života jednotlivce.

Polsko už je jednou z nejpřísnějších zemí v Evropě kvůli potratovým zákonům, jednou ze dvou zemí v EU, jež odpírají legalizovat potrat na požádání. Před tímto soudním rozhodnutím zákon, zavedení v Polsku v roce 1993, legalizoval potraty v případě znásilnění a incestu, kde těhotenství znamená ohrožení ženina zdraví a poškození plodu. Tato poslední věta byla 23. října zpochybněna a zrušena, čímž byl pro polské ženy potrat ve většině případů zakázán a přerušení těhotenství bylo ztíženo. Podle nového zákona hrozí ženám v Polsku za ilegální potrat nebo jeho provedení až pět let vězení.

Leah Hoctor, evropský oblastní ředitel Centra reproduktivních práv, řekl, že soudní rozhodnutí vystavuje zdraví a životy žen obrovskému riziku a „porušuje závazky Polska vůči mezinárodně-právním smlouvám upustit od zpětných opatření, jež ruší práva žen na pohlavní a reproduktivní zdravotní péči“.

Výzkumnice organizace Amnesty International Esther Majorová prohlásila: „Právní zákazy potratů nezabrání potratům ani nesníží jejich míru; slouží jen k poškození zdraví ženy, neboť odsune potraty do ilegality nebo donutí ženy cestovat do zahraničí za přístupem k potratové péči, již potřebují a na niž mají právo. Ačkoli tento krutý rozsudek může zasáhnout všechny ženy, odstrkované skupiny žen, jež si nemohou dovolit cestovat, budou následky dnešní činnosti soudců trpět neúměrně.“

Organizace hájící ženská práva vyšly okamžitě do ulic, aby proti rozsudku protestovaly. Na četných videích, vložených na sociální média už 23. října v noci všeobecným společenským hnutím Ženy do stávky (Strajk Kobiet), lze vidět demonstranty v ulicích Varšavy, obracející se k soudnímu dvoru s nápisy: „Máte na talárech krev“ a „Hanba!“.

„Je tu pandemie, ale tohle je něco, co bylo použito k odejmutí lidských práv,“ uvedla Strajk Kobiet na Twitteru. „Nechceme se vzdát zbytků důstojnosti země ve prospěch diktatury.“

 

The Morning Star, 23. 10. 2020 (překlad Vladimír Sedláček)