Skip to content

Komunistická mládež v Itálii zahájila kampaň k zaručení studentských práv

Fronta komunistické mládeže (FGC) odstartovala na více než 40 univerzitách v Itálii petici #EmergenzaUniversità, požadující podporu pro studenty během probíhající krize.

Italská Fronta komunistické mládeže (FGC) zahájila petici #EmergenzaUniversità, požadující podporu a ochranu pro studenty v celé zemi během probíhajícího stavu nouze. FGC říká, že pandemie COVID-19 se protlačila až na okraj univerzit v zemi, které už jsou pod napětím kvůli rozsáhlému omezování státního financování a modelu autonomie. Kampaň byla zahájena na více než 40 univerzitách po celé zemi, včetně univerzit v Římě, Milánu, Florencii, Benátkách, Turínu, Veroně, Pise, Palermu a Padově.

FGC požaduje, aby vláda zlepšila dostupnost přednášek po internetu, zajistila internetovou dosažitelnost odborných novin a časopisů, zmrazila univerzitní poplatky a nájmy a (ze státních peněz) zaplatila stipendia.

V prohlášení FGC uvedla: „Vláda, vystavena celostátní nouzi, obnovila autonomii jednotlivých univerzit, aby tak byla zvládnuta situace. To přinejlepším aktivovalo výuku online, ale ponechalo hodně otázek bez odpovědi. Máme tisíce studentů, kteří jsou nuceni platit nájem bez stipendia a dávek v karanténě.

Trváme na požadavku uhrazení univerzitních poplatků v souvislosti s krizí a s tím, aby vyučování online bylo omezeno na nezbytné minimum. Tisíce studentů jsou ohroženy vyloučením ze studia nebo prodlužováním kurzů, když nejsou dostatečné prostředky k podpoře promocí a univerzitních zkoušek“.

FGC a Giovani Comunisti (GC) už dříve požadovali, aby vláda zavedla okamžitá opatření na pomoc milionům studentů v zemi, kteří nemají přístup k povinnému internetovému vyučování, jež bylo zahájeno během omezení pohybu kvůli šíření COVID-19.

Italská vláda vyhlásila celonárodní karanténu od 9. března. K 16. dubnu bylo v zemi na COVID-19 pozitivně testováno přes 165 000 lidí a bylo zaznamenáno přes 21 600 úmrtí.

 

https://peoplesdispatch.org 16. dubna 2020

Přeložil Vladimír Sedláček