Skip to content

NE Putinovi, NE Bidenovi – nechte Ukrajinu i svět žít v míru!

Prohlášení afghánské radikální levice (Left Radical of Afghanistan; LRA)

 

Hnutí afghánské radikální levice (LRA) odsuzuje ruskou-Putinovu invazi na Ukrajinu. Zároveň odsuzujeme vojenskou přítomnost a expanzionistickou politiku USA a NATO na Ukrajině a ve východní Evropě.

Dělnická třída a revoluční marxistické organizace a strany z celého světa by pod žádnou záminkou neměly podporovat žádnou ze stran válčících na Ukrajině, protože obětí války je dělnická třída a nikoli vlády, jež vedou válku, aby dosáhly svých kořistnických cílů. 

Ačkoli imperialistické sdělovací prostředky vydávají falešné zprávy o válce na Ukrajině, lidé po celém světě znají krvavou povahu kapitalistů, kteří pro zisk vedou války a ve všech koutech světa prolévají krev nevinných. 

Zažili jsme války, jež vedly USA a NATO v Afghánistánu, Iráku, Sýrii, Libyi a Jemenu, i to, jak, ve jménu takzvané demokracie a lidských práv, napadaly a zabíjely miliony lidí a ničily veškerou infrastrukturu těchto zemí. 

V roce 2001 USA a NATO napadly Afghánistán a svrhly tálibánský režim, protože se nepodřídil jejich rozkazům. USA a NATO během dvaceti let použily v Afghánistánu  veškeré své nejnovější zbraně hromadného ničení a v dubnu 2017 v provincii Nangarhar dokonce svrhly „matku všech bomb“. 

Po dvaceti letech války USA a NATO v Afghánistánu ani nezajistily bezpečnost, ani neobnovily „demokracii“ a „lidská práva“. Místo toho tu v letech 2009 – 2019 vzniklo kolem dvaceti teroristických skupin a bezpečnostní situace se nadále zhoršovala. USA a NATO po porážce odsouhlasily v Dohá v únoru 2020, že stáhnou své jednotky z Afghánistánu a předají moc opět téže skupině, již nazvaly teroristickou a protiženskou. 

Dnes lidé, dělníci, ženy a sekulární síly v Afghánistánu čelí lidské tragédii pod tálibánským režimem. Trpí hladem, chudobou, přísnými omezeními a tyranií. Chudí lidé, aby jejich rodiny vůbec přežily, prodávají své děti a vybavení domácností. V některých městech hodně lidí prodalo svou ledvinu nebo spáchalo sebevraždu. 

Tálibán od 15. srpna 2021, prvního dne, kdy převzal moc, vyházel všechny ženy z vládních úřadů a zakázal dívkám chodit do školy. Uvalil omezení na ženy, když chtějí vyjít z domova. Nelítostně potlačil protesty a demonstrace žen v Kábulu i dalších městech, zadržoval, mučil a zabil desítky aktivistek. Sekulární a socialistické síly neměly jinou možnost než se skrýt a trpět hladem bez přístupu k základním životním prostředkům. 

Ve stínu ukrajinské války si nikdo nevšímá katastrofy v Afghánistánu, kde Tálibán otevřeně porušuje ženská a občanská práva – a miliony dětí zůstávají opuštěné, trpí hladem a umírají. 

USA a NATO odevzdaly moc Tálibánu, aby bylo zajištěno, že zůstanou zachovány jejich strategické zájmy v oblasti. Podle Dohody z Dohá mezi Tálibánem a USA Tálibán slíbil, že zaručí strategické zájmy USA a bude prosazovat americký program a cíle v oblasti, včetně Střední Asie, Íránu a Číny. 

Mezitím každý den tisíce lidí opouštějí zemi kvůli krutým činům Tálibánu, chudobě a nedostatku pracovních příležitostí. USA a NATO pomohly a zaručily azyl jen těm, kteří jim v Afghánistánu sloužili a uskutečňovali jejich projekty a programy. Navíc USA, Německo, Francie a Velká Británie přijímaly afghánské vojenské piloty a další vysoce kvalifikované pracovní síly, jež potřebovaly. 1. března 2022 velvyslanec Philip Kosnett navrhl zformování „srovnatelné americké iniciativy – Afghánské legie v rámci americké armády“, již by bylo možné použít v jakékoli válce, včetně ukrajinské.

Válka na Ukrajině opět ukázala dvojí metr USA a jejich spojenců v otázce uprchlíků a imigrantů. Spojenými státy a NATO podporované sdělovací prostředky ukazovaly a předváděly, jak se západní vlády na jedné straně chovají k uprchlíkům nebo imigrantům z Afghánistánu, Sýrie, Iráku a afrických zemí a jak zacházejí s uprchlíky z Ukrajiny. Uprchlíci, kteří prchají ze zemí, kde USA a jejich spojenci vedli válku, naráželi na uzavřené hranice a surové chování policie, ale teď jsou uprchlíci, kteří migrují následkem ruské války na Ukrajině, jsou vítáni s otevřenou náručí. 

Rasistická povaha kapitalistických režimů, jež usilují o zisk, je zřetelná. Tento dvojí metr a pokrytecké počínání, jimiž usilují o zisk v jakékoli krizi, jsou zřetelné.  Snaží se tak oddělit a rozdělit dělnickou třídu nebo lid různého národního a etnického původu. To jim nemůžeme dovolit. My jako oběti války vedené Spojenými státy a NATO v Afghánistánu plně pociťujeme bolest a utrpení ukrajinského lidu ve válce, již vede Putinova vláda. 

Proto požadujeme okamžité zastavení palby a stažení ruských jednotek z Ukrajiny a zároveň i okamžité stažení jednotek USA a NATO z východní Evropy. Podporujeme výzvu k vytvoření jednotné fronty všech protiimperialistických, protikapitalistických a protiválečných aktivistů z celého světa k jeho záchraně před světa před drápy imperialistických válečných štváčů. 

 

Afghánská radikální levice (LRA), 7. dubna 2022

překlad Vladimír Sedláček