Skip to content

Postavte se proti hnutí „za svobodu“

Následující řádky ukazují, že účast ultrapravice na demonstracích proti vládním opatřením a očkování v boji s pandemií Covidu-19 není záležitostí jen České republiky, potažmo Střední Evropy, a zřejmě není náhodná. Projevy fašismu sílí i na opačné straně planety, jak ukazuje článek o událostech v australském státě Victoria. (VS)

Nárůst počtu lidí, účastnících se pravicových demonstrací „za svobodu“ od zrušení omezení kvůli covidu-19 je znepokojivý. Největší demonstrace 13. listopadu se zúčastnily desetitisíce lidí. 20. listopadu probíhá další. Organizátoři, sami sebe označující za „Shromáždění za svobodu Melbourne“, odmítají veškerá zdravotní omezení a příkazy k očkování. Cítí se dotčeni vládním zákonem o pandemii, jenž po několika doplňcích vypadá, jako by byl překoncipovaný. 

Organizátoři demonstrací o zákonu vydali hodně falešných tvrzení, včetně toho, že dovolí předsedovi vlády vyhlašovat nekonečné uzavírky (rozuměj lockdowny, pro ty, kteří dodržují zákaz používat češtinu; pozn. překl.) a dělat prohlášení o pandemii bez prohlédnutí parlamentem nebo bez vážného zdravotního ospravedlnění.

Ale i když Středisko zákona o lidských právech (Human Rights Law Centre; HRLC), Viktoriánský ombudsman, Právnické sdružení a Právní institut (australského státu) Victoria také vyslovily kritiku, říkají, že to je posílení vládních zmocnění ke stavu okamžité nouze.

Pozměňovací návrhy, které prosadili pokrokoví odpůrci v Legislativní radě, částečně řešily obavy, včetně: nižších pokut za porušení příkazů v oblasti veřejného zdraví; vyššího prahu pro vyhlášení pandemie; posílení ochrany lidských práv; práva na protest zakotveného v předpisech; a rychlejšího zveřejňování a předkládání rad a příkazů v oblasti veřejného zdraví.

Daniel Webb z HRLC 10. listopadu řekl, že dodatky jsou „významným vylepšením současného zákona“, protože obsahují „mnoho lidskoprávních a demokratických záruk, k nimž vyzýváme“. Řekl ale, že je třeba udělat hodně k zajištění nejpraktičtějšího přístupu a k plnému zahrnutí všech poučení z posledních dvaceti měsíců.

Navzdory široké podpoře veřejných zdravotních opatření a téměř 93 % očkování první dávkou vakcíny demonstrace za svobodu narůstají, jak organizátoři využívají těchto obav k prosazování svého pravicového protiuzávěrového, antivakcinačního a protivládního programu.

Morelandská socialistická radní Sue Boltonová řekla Green Left, že organizátoři demonstrací tvrdí, že jsou o svobodě, ale mlčí o potřebě posílit systém veřejného zdravotnictví v pandemii a zajistit, aby lidé zasažení virem a ti, kteří pracují v první linii, dostali ekonomickou podporu, již potřebují.

„Žijeme v nebezpečné době“, řekla. „Růst tohoto hnutí, vedeného pravicí, odráží rostoucí roztrpčenost lidí politikou.  Ale odmítači vakcín, libertariáni, pravičáci a konspirační teoretici odmítli nařízení o očkování a o veřejně-zdravotních omezeních a ani se nepokouší poskytnout řešení.“

Demonstrace za svobodu vyplývají z demonstrací proti uzavírkám, organizovaným v září. Organizátoři odmítačů vakcín, pravičáků a konspiračních teoretiků jsou součástí téže skupiny, jež přepadla úřadovnu Odborového svazu stavebnictví, lesnictví, hornictví a energetiky. Od ukončení omezení daných uzavírkou demonstrace každý týden sílí. Přenosový kanál The Melbourne Freedom Rally Telegram má přes 14 000 sledovatelů.

Mezi organizátory jsou členové ultrapravice, mezi nimi  Proud Boys (neofašistická organizace původem z USA; pozn. překl.). jeden z organizátorů byl členem Reignite Democracy Australia (Nastartujte znovu demokracii; pozn. překl.), jež se nedávno spojila s reakcionářskou United Australia Party (Strana sjednocené Austrálie; UAP). Dalším je čtyřiadvacetiletý Harrison McLean, který sám sebe popisuje jako „občanského liberála“.

Společné březnové zkoumání listu The Guardian (zde týdeník KS Austrálie) a protifašistické White Rose Society (Společnosti Bílé růže) odhalilo McLeanův antisemitský a konspirační přístup. Na nedávných demonstracích vlály prapory podporující Donalda Trumpa a další pravicové propriety, odrážející reakcionářské hnutí QAnon ze Spojených států.

Horší je, že se těchto demonstrací účastnili státní i federální parlamentní poslanci, jejichž přítomnost měla za cíl toto reakcionářské hnutí legitimizovat. Zvláštním hostem na shromáždění 13. listopadu byl šéf UAP Craig Kelly. Společnost Bílé růže přinesla zprávu, že jeho tělesným strážcem byl neonacista Stuart Von Moger. Podporu jim poskytli poslanci Liberální strany, včetně stínových ministrů, mezi nimi potraty odmítající člen zákonodárného shromáždění Bernie Finn, členové zákonodárného shromáždění Nick Wakeling a Roma Britnellová a členové Legislativní rady David Davis a Craig Ondarchie. Mezi účastníky byli také poslanci za Liberální demokraty a poslankyně za pravicové Independent (Nezávislé) Catherine Cummingsová.

Premiérovi za Labor Party Danielu Andrewsovi a poslanci za Animal Justice Andymu Meddickovi a jeho rodině bylo vyhrožováno smrtí. Na shromážděních vynikají šibenice se třemi oprátkami. 15. listopadu organizátoři vztyčili šibenici s napodobeninou Andrewsovy nafukovací panny. Na sociálních sítích koluje video zachycující visící nafukovacího Andrewse na provizorní šibenici.

„Šibenice s oprátkami naznačují, jaké lynčování se používá ve Spojených státech proti Afroameričanům,“ řekla Boltonová. „Je to špatné a ukazuje to, do jakých extrémů se liberálové a další poslanci pustí, aby se přiživili na lidském strachu a nejistotě.“

Boltonová, kandidátka Socialist Alliance na federální poslanecké křeslo za obvod Wills, prohlásila, že organizátoři demonstrací za svobodu nikdy o skutečné svobody neměli zájem.

„Nikdy nepodporovali právo pracujících na stávku na obranu jejich pracovních podmínek. Nikdy neprotestovali proti rasismu nebo jiným formám diskriminace. Nemají zájem vymýtit covid-19 nebo usilovat o veřejný zdravotní systém pro všechny. Podporují ale právo podnikatelů na vytváření zisku.“

 

Jacob Andrewartha 18. listopadu 2021 pro The Green Left, Austrálie

 

Autor je stranický organizátor a člen Výkonné rady australské Socialistické aliance. 

Překlad Vladimír Sedláček

https://www.greenleft.org.au/content/stand-against-freedom-movement