Skip to content

Prohlášení kubánského Ministerstva zahraničí

Ministerstvo zahraničních věcí (Kubánské republiky; pozn. překl.) důrazně odmítá příjezd ponorky na jaderný pohon do zálivu Guantanamo 5. července 2023, jež zůstala až do 8. července na americké vojenské základně, která se tam nachází, což je provokativní eskalace Spojených států, jejichž politické či strategické motivy nejsou známy.

Americká vojenská základna, jak známo, okupuje toto území o rozloze 117 kilometrů čtverečních po dobu 121 let proti vůli kubánského lidu. Stojí jako koloniální pozůstatek nelegitimní vojenské okupace naší země, která začala v roce 1898, po expanzionistické intervenci během války za nezávislost, kterou vedli Kubánci proti španělské koloniální moci.

Jedná se o enklávu, která pro Spojené státy již dávno ztratila svůj strategický či vojenský význam. Její stálost sleduje pouze politický cíl, kterým je snaha pobouřit svrchovaná práva Kuby. Její praktická užitečnost se v posledních desetiletích omezila na působení jako středisko zadržování, mučení a systematického porušování lidských práv desítek občanů z několika zemí.

Tamní přítomnost jaderné ponorky v tuto chvíli nutí k zamyšlení, jaký vojenský důvod stojí za touto akcí v této mírumilovné oblasti světa; na jaký cíl míří a jaký strategický cíl sleduje.

Je třeba mít na paměti, že 33 států oblasti je signatáři Deklarace Latinské Ameriky a Karibiku jako zóny míru, podepsané v Havaně v lednu roku 2014.

Je také důležité vzít v úvahu skutečnost, že jako ohrožení svrchovanosti a zájmů latinskoamerických a karibských národů zřídily Spojené státy v regionu více než 70 vojenských základen s různou dobou trvání a dalšími operačními formami vojenské přítomnosti. Nedávno jejich vysoká vojenská velení veřejně oznámila svůj záměr využít své válečné schopnosti k realizaci ambicí Spojených států nad přírodními zdroji Latinské Ameriky a Karibiku.

Ministerstvo zahraničních věcí, zatímco znovu opakuje odmítnutí americké vojenské přítomnosti na Kubě a požaduje navrácení nezákonně okupovaného území v provincii Guantanamo, varuje před nebezpečím přítomnosti a oběhu jaderných ponorek ozbrojených sil Spojených států v nedaleké karibské oblasti.

 

Havana 11. července 2023

 

(Cubaminrex)

ze serveru www.struggle-la-lucha.org převzal a přeložil Vladimír Sedláček 12. 7. 2023