Skip to content

Největší stávka v dějinách světa: 250 milionů indických pracujících

Indie je druhou nejlidnatější zemí světa s přibližně 1,374 miliardami lidí. Více než 928 milionů lidí je v „produktivním věku“ (15 až 64 let; statistika z worldometers.info). 8. ledna zastavil práci každý čtvrtý člověk v této věkové skupině – 250 milionů – v dosud největší stávce v dějinách světa.

24hodinová stávka uzavřela bankovnictví, dopravu, maloobchod, veřejné služby, stavebnictví a průmysl v mnoha částech země. Dělníci zablokovali dálnice a železniční tratě svými těly, barikádami a hořícími pneumatikami. Na některých místech byly napadeny policejní automobily a vládní budovy.

Stávka byla připravována tři měsíce. „Vedeme kampaň od září,” řekla Amarjeet Kaur, generální tajemnice Celoindického kongresu odborových svazů (AITUC) dva dny před stávkou. „Hněv národa vyvrcholí 8. ledna.“ AITUC je jednou z 10 indických federací práce, které společně svolaly „bandh“ (stávku). Kaur předpověděla „úplnou stávku“ v 10 až 15 městech a masivní účast v celé Indii. (NewsClick, 6. ledna)

Stávka byla původně vyvolána 12bodovým programem, protestujícím proti zákonům premiéra Naréndra Módího namířeným proti pracujícím, a proti masivním plánům privatizace, které mají zasáhnout takový národní majetek, jako jsou aerolinie, železnice a ropné rafinerie. Další body se týkaly vysoké nezaměstnanosti a inflace ve třetí největší ekonomice světa a požadovaly zvýšení minimální mzdy a důchodů. Dvě třetiny populace žijí za méně než 2 dolary denně; téměř polovina z nich je „extrémně chudá“ a žije za 1,25 dolaru denně nebo méně.

Jak uvedla vůdkyně komunistické strany z Dillí Subhashini Ali (jde o Komunistickou stranu Indie (marxistickou), pozn. překl.), „když byla původně tato stávka vyhlášena, měla odrážet hněv proti zákonům namířeným proti pracujícím, a proti výprodeji majetku země. Ale teď je širší, protože nejsou žádná volná pracovní místa. Módí ničí budoucnost mladých lidí.“ (The Guardian, 8. ledna)

Mnoha fotografiím ze stávky vévodí prapory se srpem a kladivem. Stávkující také na transparentech a skandováním vyjadřovali nesouhlas s novelou premiéra Módího zákona o občanství, která odpírá občanství muslimům.

Kaur uvedla, že v některých hospodářských odvětvích se účast na stávkách pohybovala na 90–100 procentech. „Dělnická třída je dnes na ulici,“ řekla. Stávka zasáhla celou populaci, včetně velkého počtu pracovníků v odvětví běžných služeb a zemědělců. Hospodářské potíže vedly k medializovaným sebevraždám několika zemědělců.

Celosvětová solidarita

Studentské organizace v Indii i v zahraničí pevně stály za stávkou. Stávka studentů státních škol, bojkotujících vyučování a volajících po dostupném vzdělání, se kryla se stávkou 8. ledna. 21 skupin podepsalo prohlášení solidarity se studenty, včetně „Spojených studentů proti vykořisťovatelským podnikům“ a několik svazů studentů v USA. Indičtí studenti v USA plánují demonstrovat v pěti městech 26. ledna.

Prohlášení odborové solidarity byla zveřejňována ještě před 8. lednem. „Světová odborová federace (SOF), která zastupuje více než 97 milionů pracujících ze 130 zemí na pěti kontinentech, stojí pevně a bojovně na straně indické dělnické třídy a vyjadřuje svou internacionální solidaritu s celoindickou generální stávkou 8. ledna 2020, “ zveřejnila SOF 7. ledna. „Odsuzujeme vládní nacionalistickou strategii rozdělování a fragmentace dělnické třídy na etnickém a náboženském základě, která není jen reakční a nepřijatelná a vrací se ke kolonialistické taktice, ale je také protiústavní.“ (wftucentral.org)

Další prohlášení přišla od celosvětových federací stavebních a vzdělávacích pracovníků a Národní unie železničních, námořních a dopravních pracovníků v Británii.

Kapitalistická solidarita s Módím

Chudoba indických mas je přímo spojena s obrovským ziskem amerických společností, které investují v Indii. Patří mezi ně General Motors, Ford, General Electric, Microsoft, Amazon, Pfizer, Coca-Cola a mnoho dalších, kteří vyplácejí otrocké mzdy. Přímé zahraniční investice USA v loňském roce přesáhly 3 miliardy dolarů a tato země je čtvrtým největším obchodním partnerem Indie. (business.mapsofindia.com)

Miliardářský prezident USA Trump přišel na pódium na akci „Howdy, Modi“ („Ahoj, Módí“) v Houstonu 22. září. Módí ocenil Trumpův „zájem o každého Američana, víru v budoucnost Ameriky a silné odhodlání znovu učinit Ameriku skvělou.“ Trump využil pódium k protimuslimským poznámkách a pochválil Módího za vykonání „skutečně výjimečné práce“. (Washington Post, 22. září)

Jedna věc by měla být pracujícím a utlačovaným lidem zde v břiše šelmy jasná: V Indii, stejně jako tady, existuje bitva mezi dvěma protichůdnými třídními silami. Náš boj je na straně čtvrt miliardy dělníků, rolníků a studentů, kteří 8. ledna zastavili svou zemi.

Martha Grevatt, 12. ledna 2020

Workers World, https://www.workers.org/