Skip to content

Monthly Archives: Leden 2022

K situaci v Kazachstánu

Řecký komunistický informační portál KKE 902.gr zveřejnil 12. ledna 2022 rozhovor s vedoucím mezinárodního oddělení ÚV KKE s. Elisaiosem Vagenasem:

 

902: Nedávné masové demonstrace v Kazachstánu vedly k násilným konfliktům a zásahu vojenských sil k jejich potlačení. Prezident Tokajev hovořil o zahraniční intervenci, o 20 000 zahraničních ozbrojencích, po níž následovala vojenská intervence zemí Organizace smlouva o kolektivní bezpečnosti. Nabízí se otázka: Vycházely tyto demonstrace z vnitřního vývoje, nebo šlo skutečně o zahraniční intervenci jako např. v případě Ukrajiny před pár lety?

Číst dál

Je „Hra na oliheň“ antikapitalistická?

Jihokorejský seriál „Hra na oliheň“ (anglicky „Squid Game“) se stal po svém uvedení v září 2021 senzací takřka světového kalibru, nejsledovanějším filmovým dílem ve více než 90 zemích, částečně snad i díky obrovské propagandistické kampani, která z něj od počátku takovou senzaci dělala.

Velmi stručně uvedeno, devítidílný seriál pojednává o hazardní hře chudých a zadlužených lidí z okraje společnosti, naverbovaných hrstkou mimořádně bohatých organizátorů k plnění různých úkolů s vidinou obrovské finanční výhry. Za tím účelem je jich téměř 500 uspáno a převezeno na opuštěný ostrov. Až během hry soutěžící zjistí, že poražení jsou zastřeleni. Mají možnost ukončit hru hlasováním. Přestože o jediný hlas projde ukončení, zdrcující většina přeživších se brzy znovu do hry dobrovolně vrátí, protože beznadějný život v chudobě na „svobodě“ považují za horší než vidinu na vysokou, ale málo pravděpodobnou výhru (vyhrát a tedy přežít může jen jeden, i když díky zajímavému rozuzlení nakonec přežijí dva). Číst dál

Panorama – 2.-3. týden

ČTK oznámila, že laboratoře v České republice zjistily za pondělí 17. ledna 20 270 nových případů nákazy koronavirem, o 12 928 více než před týdnem. V úterý 18. ledna to bylo 28 469 a ve středu 19. ledna 25 889 nově nakažených a 3 327 reinfekcí.

Klesají ale počty pacientů s koronavirem v nemocnicích. 19. ledna jich bylo 1615, o 509 méně než před týdnem.

Ačkoli před některými testovacími centry se tvořily až dvouhodinové fronty, katastrofické scénáře o paralyzaci hospodářství po zavedení povinného testování všech zaměstnanců a živnostníků se nenaplnily, ani doprava (potýkající se s dlouhodobým nedostatkem provozního personálu) nezaznamenala mimořádně rozsáhlé výpadky (nicméně zvláště mimo velká města ji při dlouhých intervalech i sebemenší vynechání spojů činí velmi nespolehlivou až nepoužitelnou). Číst dál

Protesty v Kazachstánu

Kazachstán zažil a stále ještě zažívá horký začátek roku. Od prvního ledna došlo k již dříve naplánovanému zrušení cenového stropu pro zemní plyn, důsledkem bylo dvojnásobné zdražení tohoto paliva. Hned tento den se konalo první protestní shromáždění, které bylo svoláno pracujícími a dalšími obyvateli ve městě Žanaozen (je nutné dodat, že stávky a veřejná shromáždění nejsou v tomto regionu za uplynulých deset let žádnou výjimkou, byť jsou jejich účastníci pravidelným terčem represí vládnoucího režimu). Účastníky protestu pobouřila skutečnost, že k tak výraznému zdražování dochází právě v regionu, kde se plyn těží. Protestující poukazovali na to, že s rostoucí cenou plynu vzrostou i ceny dalších nutných životních potřeb. Za viníka situace označili nejen vládu, ale také bývalého prezidenta Kazachstánu Nazarbajeva za jeho politiku posledních 30 let „nezávislé“ republiky, která dovedla Kazachstán do koloniálního postavení – přírodní bohatství neslouží jeho obyvatelům, nýbrž je z větší části ovládáno zahraničními společnostmi z Velké Británie, USA, potažmo z Číny, Ruska a dalších zemí. Číst dál

Panorama – 1.-2. týden

Situace v Kazachstánu zůstává nadále nepřehledná. Ačkoli hodně komentátorů se přiklání k tomu, že jde jen o další z řady tzv. „barevných revolucí“, mnoho komunistických i dalších pokrokových stran i dalších organizací jako Světová odborová federace se postavilo za prohlášení Socialistického hnutí Kazachstánu, že základem je lidová a dělnická revolta v reakci na zhoršující se společenskou situaci v zemi, a vyjadřuje lidu a pracujícím Kazachstánu solidaritu v probíhajícím třídním boji. Probíhají stávky, nejvýznamnější v těžařském průmyslu. Číst dál

Římské ohlédnutí – Vzpomínka na náměstí Republiky

Bylo to na podzim, kdy jsem se svou snoubenkou navštívil Itálii. Benátky, Řím i Florencii. Museli jsme si díky novým a novým vlnám pandemie na naši vysněnou cestu počkat, na optimismu nepřidaly ani zprávy od příbuzných z Apeninského poloostrova. Vyráželi jsme sem s cílem si odpočinout, poznávat, ale také bez iluzí o situaci na místě.

 

Země si v předchozích vlnách koronavirové pandemie musela prožít peklo znásobené liberalizací zdravotnictví s prioritou komerčních služeb a úkonů. Plastická chirurgie byla těžko schopná zajistit urgentní péči nebo kyslíkové přístroje. Kladl jsem si otázku, zde nebylo možné katastrofě předejít nebo ji zmírnit. Asi je to ta daň za blahobyt… Interiéry kostelů pak připomínaly ty, které před rokem a půl sloužily jako sklady na rakve se zesnulými. Kyslík byl pouze pro jednoho člena rodiny. Mluvit s touto nedávnou zkušeností o „chřipečce“ je stupidním hyenismem asociála. Itálie si prošla peklem a my jsme do ní přijeli až v relativně stabilní době, která se nyní znovu vrací do časů předchozí krize, která nebyla zmírněna tím, že se o ní přestalo mluvit. Číst dál

Někdo to rád horké, někdo rohlík

V posledních týdnech proběhla řadou médií (např. https://www.e15.cz/byznys/rohlik-zmenil-zpusob-odmenovani-kuryru-ti-se-bouri-na-socialnich-sitich-1386778) zpráva o nesouhlasu zaměstnanců internetového  supermarketu Rohlík.cz se změnami ve vyplácení řidičů rozvážejících objednané nákupy. Řidiči pracují na živnostenský list, jsou placeni podle počtu rozvozů denně a hodnocení zákazníků. Řidiči jsou se změnami, které firma považuje za motivační, vzhledem k tomu, že  navyšují odměny špičkovým výkonům a snižují odměny těm méně „výkonným“, nespokojeni. Postižení řidiči vyjadřují svůj nesouhlas hlavně na sociálních sítích.

Tuto zprávu by bylo možné přejít bez povšimnutí. Nakonec, kolika lidí se týká? A jen ať se řidiči snaží, svůj nákup chci rychle a řidič na mě ještě musí být milý. Ale je na ní možné demonstrovat několik zásadních aspektů. Číst dál

Prohlášení Socialistického hnutí Kazachstánu k situaci v zemi

V Kazachstánu nyní probíhá skutečné lidové povstání a od samého počátku byly protesty sociálního a třídního charakteru, neboť zdvojnásobení ceny zkapalněného plynu na burze bylo jen poslední kapkou v přetékajícím poháru trpělivosti. Vystoupení koneckonců začala stejně v Žananu z iniciativy ropných dělníků, který se stal jakýmsi politickým sídlem celého protestního hnutí.

A dynamika tohoto hnutí je příznačná, protože začalo jako sociální protest, pak se začalo rozšiřovat a dělnické kolektivy využily shromáždění, aby vznesly své požadavky na  zvýšení mezd o 100 %, zrušení výsledků optimalizace, zlepšení pracovních podmínek a svobodu odborové činnosti. V důsledku toho byla 3. ledna celá oblast Mangystau pohlcena generální stávkou, která se rozšířila do sousední oblasti Atyrau. Číst dál

Pohled na to, jak odbory pozdvihují pracující

Odbory nejsou jen o stávce a politice, jak tvrdí sdělovací prostředky. Tady máte velký příběh, jaký běžná média obvykle nepřinášejí: Jak konkrétně odbory zlepšují životy pracujících.  

  • Laura Asherová, bývalá armádní medička, která pracovala jako nemocniční asistentka, zažila platební skok, když se přihlásila do odborového učňovského programu, aby z ní byla jeřábnice. Teď dostává trojnásobek toho, kolik jí platili v nemocnici.
  • Gregory Swanson, najatý školní učitel, byl značně rozčarovaný, když mu vysoký školní úředník přidělil plat hluboko pod úrovní jeho dosavadní praxe. Jeho odborová smlouva to ale změnila, když po škole vyžadovala výši platu na základě doby jeho učitelské praxe.
  • Madeleine Souza-Rivera, kavárenská barmanka v jedné z obrovských kancelářských budov společnosti Google, byla zdrcená částkou 9 600 $, již každoročně připlácela na přidanou zdravotní péči. Díky odborové smlouvě teď nemusí připlácet nic.
  • Donnell Jefferson, pracovník v obchodním domě, si stěžoval, že si nikdy není jistý, kdy může odejít z práce – jeho šéf jim občas nařídil odpracovat další hodinu nebo dvě, ale někdy také až osm. S odborovou smlouvou je teď jeho pracovní doba mnohem předvídatelnější.
  • Lorie Quinnová, nemocniční uklízečka na jednotkách intenzivní péče, zakusila nárůst mzdy o 70 procent od okamžiku, kdy před šesti lety byly v její nemocnici založeny odbory. Navíc se její příplatky na pojištění o polovinu snížily.

Číst dál

Pár slov k novoročnímu projevu novopečeného předsedy vlády

Babiš a Fiala – jeden za 18, druhý bez dvou za 20. Fiala pokračuje na stejné trati

 

Nový předseda vlády ČR Fiala hodil do studené vody všechny, kteří v sobě živili naděje a iluze, že s novou vládou nastanou nějaké změny k lepšímu (my jsme je neměli, ale řada lidí v ČR objektivně ano). Náhle zapomněl na předvolební proklamace, že nová vláda je připravena lépe než skautský oddíl a všechno bude jinak a lépe. Raději ihned v úvodu neváhal jasně prohlásit, že doba, která nás čeká, bude jedním z nejhorších období v dějinách ČR a nemáme nic moc očekávat. Zajímavé tvrzení – zejména s ohledem na projevy bývalých členů či podporovatelů ODS V. Klause a A. Babiše z minulosti, v nichž prohlašovali současnou dobu za nejúspěšnější v historii. Číst dál

Ani Německo, ani Evropa nemohou žít bez ruského plynu

Text zveřejňujeme beze změn pro jeho informační hodnotu, které se čtenářům v českém a slovenském prostředí příliš nedostává. Představená fakta však autor neklade do potřebných souvislostí, nehodnotí je prizmatem dialektického materialismu, třídním pohledem, proto ani nemůže dospět ke správným závěrům, případně k návrhům změn. (Pozn. red.)

 

Německé politické strany, a Zelení zvlášť, tak nějak přišly o vítr z plachet nevyřešením energetické krize, jíž čelí Německo a většina Evropy. Bude to mít dalekosáhlé důsledky nejen doma, ale i na vztahy Německa s Ruskou federací a různými členskými státy NATO a EU.

Německo to předvídalo a tak se začalo spoléhat na větrné elektrárny, předpokládaný všelék na mnohé vnější účinky výroby energie. Ale jak předpovídali někteří odborníci, ty nepřinášejí levnou a zelenou energii tak, jak se nabízelo. Vítr nefouká a plyn na výrobu elektřiny a vytápění domů dochází. Číst dál

Barevná revoluce nebo povstání dělnické třídy?

Rozhovor s Ajnurem Kurmanovem o demonstracích v Kazachstánu

 

Autor Ivan Nezazorov, Zanovo Media

 

došlo 6. ledna 2022

 

https://lefteast.org/author/zanovo-media/

 

LeftEast vděčně oceňuje Zanovo-media, kde tento článek původně vyšel v ruštině.

 

Dnes jsou všechny postsovětské masové sdělovací prostředky a televizní kanály uchváceny protesty, jež náhle zachvátily Kazachstán. Některým vzbuzují naději, jiným hrůzu a odmítnutí. Existují rozpory a různé interpretace toho, co se děje: protest spravedlivých, tahanice klanů, spiknutí prozápadních a protureckých sil nebo dokonce „islamistické reakce“. Ale co se doopravdy děje? Korespondent Zanovo-media poskytl rozhovor Ajnuru Kurmanovovi – jednomu z předáků Socialistického hnutí Kazachstánu. ( http://www.socialismkz.info/)

Číst dál

Reakce na text „Odboráři – neschovávejte se!“

Nedávno jsem si přečetl milý komentář jistého pana Petříčka (nikoli exministra zahraničí), který si vzal za cíl zvolat na odboráře OS ČMS: Neschovávajte se! …a zároveň z nich udělat šarlatány, neschopné a ještě k tomu z organizace přívěšek strany. Četl jsem tento barvotiskový text od člověka, který paradoxně nedávno s předsedou odborů i se sekretariátem komunikoval, a přiznám se, že ačkoli nebyl z Jiráskova pera, zvedl mě ze židle.

Číst dál

Národní revolta v Kazachstánu

Během posledních dnů tu došlo k masovým protestům a ve středoasijském Kazachstánu se hovoří o revoluci. Tento článek si dává za cíl dát čtenářům všeobecnou představu o situaci z 5. ledna 2022. (Je celkem jasné, že se situace v zemi mění z hodiny na hodinu, natož ze dne na den, takže pokus o aktuální reportáž je problematický. Ale pro základní představu o skutečném stavu snad i tak pomůže. Pozn. překl.)

Číst dál

Úspěch bez imperialismu – „Co na tom USA nechápou?“

Vyšší princip a pragmatismus jsou vždy ve střetu. Obsáhnout obojí je pravděpodobně moudrá strategie. Ale jestli skutečně můžete mít něco oběma způsoby, nebo jestli by výsledek něco znamenal, kdybyste měli, to by se teprve vidělo.

Jak výstižně popisuje Geoff Young, politický znalec, který se ucházel o politickou funkci v americkém státě Kentucky:

„Čína se nikdy nesnažila podmanit si Asii nebo nebo celý svět. Británie, Francie, Německo a USA o to usilovaly, a myslí si, že každá další země je stejná – imperialistická.“ Číst dál

Panorama – 51. – 52. týden

Odložení voleb v Libyi

 

V Libyi bylo dva dny před deklarovaným uskutečněním (24. 12.) odloženo konání parlamentních a prezidentských voleb (první kolo). Rozhodla o tom Vysoká národní volební komise s poukazem na technické, soudní a bezpečnostní zprávy, přičemž zároveň nařídila rozpuštění volebních výborů.

Dne 28. 12. se sešel libyjský parlament, aby jednal o alternativním termínu voleb. Dle jeho tvrzení by mohly proběhnout odděleně – na konci ledna 2022 prezidentské, na konci února parlamentní. Stávající události vyvolávají neklid mezi lidmi v Libyi, okolních zemích i v širší pokrokové světové veřejnosti. Jsou další částí řetězce událostí, které začaly brutální imperialistickou agresí proti Libyi r. 2011 – s posvěcením OSN a s vraždou tehdejšího vedoucího představitele Libye M. Kaddáfího. Číst dál

Stalin – budúcnosť alebo minulosť?

Už je to 142 rokov od dňa, kedy sa v gruzínskom mestečku Gori, vtedy ešte patriacemu do Ruského impéria, narodil do chudobnej rodiny obuvníkov žijúcich v malom ošarpanom dome, chlapec, ktorému dala jeho matka Jekaterina meno Ioseb. Za svojho ťažkého života mal mnoho prezývok a pseudonymov. V detstve, ešte ako študentovi gymnázia, mu hovorili Soso, za mlada, už ako romantický básnik a vlastenec, odhodlaný socialistický revolucionár a obávaný vykrádač bánk, ktorý tak financoval stranu, si hovoril Koba – podľa svojho obľúbeného knižného hrdinu, no a v roku 1913 sa pod svoje dielo Marxizmus a národnostná otázka, prvýkrát podpísal pseudonymom, pod ktorým si ho neskôr zapamätal celý svet – Stalin. Číst dál