Skip to content

Rolnickou tiskovou konferenci v Ahmedabadu zastavila policie, předáci byli zadrženi  

Tisková konference byla zorganizovaná k oznámení řady programů, jež budou organizovány rolníky v Gudžaratu 4. a 5. dubna za přítomnosti šéfa BKU Rakeshe Tikaita a dalších předáků koalice rolnických odborů Samyukt Kisan Morcha.

26. března vtrhla ahmedabadská policie na tiskovou konferenci pořádanou rolníky a zadržela několik rolnických předáků, kteří promlouvali k veřejnosti. Mezi zadrženými jsou Yudhvir Singh, celonárodní generální tajemník odborového svazu Bharatiya Kisan; Gajendra Singh ze stružení Dharti Putra; J. K. Patel z nadace Jagatat, sídlící v Gudžaratu, a gudžaratští místní rolníci.

Yudhvir Singh právě promlouval k reportérům, když ho vyhnala policie s prohlášením, že rolníci nemají k pořádání tiskové konference povolení.  

„Tohle je špatně. Je to diktatura. Není zločin besedovat s tiskem,“ řekl Yudhvir Singh, když policie začala jej a další rolnické předáky vyhánět z místnosti v Moteře v Ahmedabadu, kde tisková konference probíhala.   

Uvedení předáci se sjeli do Gudžaratu, aby prodiskutovali problémy gudžaratských rolníků a blížící se návštěvu předáka svazu BKU Rakeshe Tikaita. Tisková konference byla zorganizovaná k vyhlášení řady programů, jež rolníci organizují 4. a 5. dubna s účastí Rakeshe Tikaita a dalších předáků Samyukt Kisan Morcha. 

Předák strany Congress a Patidaru (hinduistický výraz pro kastu velkostatkářů, převážně z Gudžaratu; pozn. překl.) Hardik Patel pozval Tikaita do Gudžaratu před měsícem, načež předák BKU oznámil, že navštíví Gudžarat v rámci rolnických programů. 

„Vláda Gudžaratu by se měla probrat a naslouchat problémům rolníků,“ řekl J. K. Patel, když ho zadržela policie. 

Tisková zpráva Samjukt Kisan Morcha, která popisuje „zkušenosti zemědělce v Modiho Gudžaratu“, zní: „Podle NSSO (Národní organizace pro průzkum vzorků) se počet zemědělců, kteří se stali bezzemky, zvýšil od roku 2001 do roku 2011 z 3,55 lakhu na 17 lakhů (lakh je jednotka indického numerického systému, 100 000; pozn. překl.). Dalším problémem je nedostatek zavlažovacích zařízení. Voda z Narmady je odkláněna pro průmyslníky a do Sabarmati v Ahmedabádu kvůli zkrášlení řeky. Modiho vláda zastupuje firemní sektor, nikoli zájmy zemědělců. Vyzýváme rolníky z Gudžaratu, aby se k nám připojili spolu se zemědělci z Uttarpradéše, Paňdžábu, Harjany a Maháráštry.“

 

Pro http://www.newsclick.in/ Damayantee Dhar 26. 3. 2021

(překlad Vladimír Sedláček)