Skip to content

Volby v Myanmaru

Vojenská junta v Myanmaru nedávno představila nový volební zákon pro volby plánované na konec roku 2023.

Myanmar dosáhl dvouletého výročí vojenského převratu, který způsobil občanskou válku, vážně poškodil ekonomiku a izoloval zemi. Navzdory pokračující občanské válce nedávno vojenská junta zavedla nový volební zákon pro volby plánované na konec roku 2023. 

Renaud Egreteau, docent na City University of Hong Kong řekl South China Morning Post, že vojenská junta chce návrat parlamentní politiky, protože považuje parlament za „respektovaný způsob organizace politického života, i když pod vojenskou kuratelou“. 

Ekonomika Myanmaru je ve stavu úpadku, protože vojenská junta vedená Min Aung Hlaingem se snaží udržet kontrolu nad zemí. Místní měna, kyat, ztratila 40 procent své hodnoty, což způsobilo, že se ekonomika v roce 2021 kvůli převratu a pandemii propadne téměř o 20 procent. Světová banka předpovídá v nadcházejících letech pomalý růst, hluboko pod průměrným tempem růstu před převratem. Pokračující situace vyústila v masovou migraci a vysídlování, zemi opustilo 700 000 lidí a dalších 1,2 milionu bylo vnitřně vysídleno, včetně 250 000 dětí, podle údajů OSN. Úpadek ekonomiky také údajně vedl ke zvýšení produkce opia, s devítiletým maximem 795 metrických tun hlášeným v roce 2022, což je téměř dvojnásobek množství oproti předchozímu roku.

Myanmar/Barma byla v minulosti součástí Indické říše v letech 1824 až 1937 a Rangún se od Bombaje až tak nelišil. Barma,získala nezávislost na Britském impériu v roce 1948 a ustavila civilní vládu. To však nemělo dlouhého trvání, protože vojenský převrat v roce 1962 svrhl vládu a nastolil vojenskou diktaturu, která nicméně ve své době “koketovala” se socialismem. 

V roce 1988 proběhly masové protesty známé jako povstání 8888 proti vojenské diktatuře, které vedly k nové ústavě a volbám v roce 1990. Opoziční Národní liga pro demokracii (NLD) vyhrála volby drtivě, ale vojenská junta výsledky anulovala. uvalila na předsedkyni NLD Aun Schan Su Ťij domácí vězení. V roce 2010 se konaly první volby po 20 letech, i když byly široce kritizovány jako zmanipulované. Zvítězila armádou podporovaná Strana solidarity a rozvoje Unie a Aun Schan Su Ťij byla propuštěna z domácího vězení.

V roce 2015 NLD ve volbách jednoznačně zvítězila, což vedlo k předání moci z armády na civilní vládu, přičemž Aun Schan Su Ťij působila v pozici předsedkyně státní rady. V roce 2021 armáda provedla státní převrat, zatkla Aun Schan Su Ťij a další přední představitele NLD a vyhlásila výjimečný stav. 

Myanmar je příkladem rozvojové země, kde drtivá většina obyvatelstva žije v chudobě, a příliš jejich situaci neovlivní povaha vlády, ať už je civilní či vojenská. V současné době však především trpí probíhající občanskou válkou, a proto je prvním klíčem ke zlepšení situace její ukončení.

 

Připravila redakce KOMINTERNet-Dialogu.

Uzávěrka 9. 2. 2023 ve 20:00.